Skip to main content

News Articles

Home » Berita » Artikel Berita

Artikel Berita

 • Group photo
  PTES adakan lawatan ke CSB

  Source: Media Permata

  BANDAR SERI BEGAWAN, 14 OGOS – Cyber Security Brunei (CSB) baru-baru ini mengalu-alukan lawatan lebih 30 orang pelajar dari Pusat Tingkatan Enam Sengkurong (PTES) ke Makmal Forensik Digital Kebangsaan (NDFL).

 • ATxSG
  Trend penipuan dalam talian meningkat

  Source: Media Permata

  BANDAR SERI BEGAWAN, 11 JUN – Menteri Pengangkutan dan Infokomunikasi, Yang Berhormat Pengiran Dato Seri Setia Shamhary bin Pengiran Dato Paduka Haji Mustapha telah menghadiri Meja Bulat Kerajaan ke Kerajaan (G2G) bagi Penipuan dan Kecerdasan Buatan (AI) yang diadakan bersama dengan Asia Tech x Singapore (ATxSG) di Singapura pada 6 Jun hingga 9 Jun lalu.

 • Group photo
  Kesedaran keselamatan siber diperkukuh
  Cyber Security Brunei (CSB) baru-baru ini telah mengadakan Mesyuarat Kumpulan Kerja Keselamatan Siber ASEAN-Jepun kali kedua tahun ini di ibu negara.
 • Anti-scam photo group
  Lebih 200 hadiri taklimat Anti-Scam
  Seramai 250 pegawai dan anggota dari pelbagai agensi penting di negara ini telah menghadiri sesi taklimat mengenai Anti-Scam Talk yang berlangsung di Dewan Bankuet Mes, Kompleks Ibu Pejabat Pasukan Polis Diraja Brunei, Gadong.
 • Legco_Logo
  Laporan berkaitan media sosial tertinggi
  Sepanjang 2022, BruCERT sebuah agensi di bawah Cyber Security Brunei (CSB) telah menerima sebanyak 496 laporan kes di mana sebanyak 165 kes atau 33 peratus adalah kes berkaitan dengan media sosial, 104 kes atau 20 peratus adalah kes-kes berkaitan penipuan serta selebihnya merangkumi kes-kes berkaitan malware, penggodaman, buli siber dan sebagainya.
Display page title
Off